ENGLISH











Rólunk írták

Menyhért Anna az Íróiskoláról a Literán

 Elolvasható itt:
Az 5K Kreatív Írás Központ 2011-ben indult, azóta kínál kreatív írásképzéseket gyerekeknek és felnőtteknek. A kétéves akkreditált felnőttképzésként működő 5K Íróiskolát két évfolyam végezte el. 2016-tól új kurzusokkal és szolgáltatásokkal is bővül az 5K kínálata. Menyhért Annát, az 5K vezetőjét Tamás Etelka kérdezte

Hogyan látják az 5K-t a diákok?

 "Rengeteget nevettünk."

Tamás Etelka

 

Büki Mátyás véleménye



Vannak, akik azt mondják, írni úgy lehet megtanulni, ha sokat írsz. Az ősi dakota mondás szerint a mennyiség előbb-utóbb minőségbe csap át. Azonban ha beiratkozol egy íróiskolába, kivált, ha nem a bölcsészet felől érkezel, egyfelől szembesülsz azzal, hogy mi az az irodalmi közeg, amibe az írásaiddal be szeretnél lépni.

Menyhért Anna költő, meseíró és az 5K központ egyik alapítója rendhagyó irodalomórát tartott a 8. osztályosoknak. Erről az óráról a következőt írták a diákok:

PÁROS INTERJÚ: Menyhért Anna – Szakcsi Lakatos Béla

 

Könyvbemutató és sütiverseny-döntő a Pagonyban

Nemrég, csütörtök délután a Pagony könyvesboltja megtelt gyerekekkel, akik a Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros könyvbemutatójára érkeztek anyukáikkal. A kiadó honlapján meghirdetett sütiverseny nevezői is kitettek magukért: roskadozott az asztal a csokisabbnál csokisabb csábító finomságoktól, és még a könyvben szereplő céklás süteményt is meg lehetett kóstolni. Mivel a könyv korábban megosztotta a kritikusokat, kíváncsian vártam, mit mondanak róla a bemutatón.

Kurzusok bemutatása és a Galambposta program

Bár nehéz elhinni, de igaz: egy uniós támogatás miatt a hagyományos, fizetős tanfolyamok mellett a 2012-ben induló Galambposta nemzetközi együttműködési program keretében tíz pedagógusnak kínál ingyenes kreatívírás-tanfolyamot és ötnapos angliai utazást, szintén térítésmentesen az 5K Központ.

A kreatív fantázia gyógyíthat is


Menyhért Anna meseíró, költő, egyetemi oktató, az 5K Központ alapító igazgatója második éve foglalkozik a Kossuth Klubban működő 5K műhely keretében kreativitás fejlesztéssel. „A mese átjárást teremt a gyermek saját érzései és a külvilág között. A kreatív fantázia gyógyíthat is.” - vallja Menyhért Anna. Kíváncsiak voltunk, hogy is megy ez 6-8 éves gyerekekkel…

Menyhért Anna útmutatása házi dolgozat írásához

Ma már a legtöbb iskolában számítógépen megszerkesztett házi dolgozatokat kérnek a tanárok, az internet használata nem tiltott, de figyelni kell néhány alapvető szabályra, ha szöveget emelsz át a munkádba.

Magyar Hírlap összeállítás 2012. október 10., szerda

Új kreatívírás-kurzusok indulnak az idén ősszel is a budapesti, Múzeum utcai 5K Központban, ahol kortárs írók, költők vezetésével sajátíthatják el a szakmai fogásokat a résztvevők, emellett uniós támogatással nemzetközi együttműködési program is indul pedagógusoknak. 

Zádori Beáta véleménye


Egy évvel ezelőtt kezdtem az íróiskolát.
Nem is tudom, hogy miért. Hogy mit vártam...

Uhrin Csaba véleménye


Írni, írni, írni!

Itt az Íróiskolában van mit írni.
Nemcsak lázasan meredsz az üres lapra otthon, vagy tizenkettedik novelládat hagyod félbe.

Íróiskolák a piacon - Magyar Narancs

"A királyfi tehát tarisznyába vágta az apjától kapott tandíjravalót, beütötte a Google-ba a varázsszót (kreatívírás-képzés), és elindult szerencsét próbálni... " Magyar Narancs 2012/43. (10. 25.)

A Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros a Pagony törekvéseit maximálisan hozza: képes az óvodából már kinőtt, de a kiskamasz korba még bele nem nőtt gyerekek nyelvén beszélni.

Péntek reggeli jóhír magazin, 18 percnél, 8. 18-kor, 2012. 09. 14.



Kreatív írás diákoknak

Hidd el, hogy van mondanivalód, ez pedig másokat is érdekelhet, aztán már csak az írást kell gyakorolnod addig, amíg el nem éred a célodat, hogy fejlődjön a fogalmazásod, a stílusod. Igen, tanulható, fejleszthető a kreatív írás, akár az iskolában is.