ENGLISHOktatók, trénerek, író-szakértők

Melinda Boyd a North Carolina Egyetemen végzett művészettörténet és francia szakon. 15 évig dolgozott az egyetemen különböző funkciókban, tanárként és projektmenedzserként. Itt,és magántanárként is tanított kreatív írást, újságírást, valamint nyelveket, főként franciát és angol mint idegen nyelvet. 15 évig szerkesztette az egyetem lapját, amelynek rendszeres szerzője is volt.

Csaplár Vilmos (1947. Újpest) író. 1966-67 között az ELTE JTK hallgatója. 1967-72 között az ELTE BTK hallgatója, magyar szakon. 1971-72 A Jelenlét című egyetemi irodalmi folyóirat alapító főszerkesztője. 1976-83 között az Új Tükör szerkesztője. 1975 Az Add tovább! c. antológia szerkesztője. 1988-90 között az A lap főszerkesztője. 1993-94 között a Demokratikus Charta szóvivője. 2003-tól a Szépírók Társasága elnöke.

Csobánka Zsuzsa (Miskolc, 1983) költő, prózaíró, kritikus, magyartanár, drámapedagógus. Jelenleg PhD hallgató az ELTE PPK-n, témája a kortárs magyar irodalom tanítása. 2010-ben Móricz-ösztöndíjat, 2011-ben a Litera Duna-legendáriumának különdíját vehette át.  

Film- és weblapkészítő, esszéista. 2007-ben alapította a Daazo.com-ot Aprily Zoltánnal közösen, ami hamar az európai kisfilmesek online központjává vált. Workshopokat szervez, angol nyelvű rövidfilmes folyóiratokat ad ki (World of Shorts Magazine), nemzetközi filmes szervezetek tagja. 2011-ig a Filmhu és Litera TV szerkesztője. Írásai médiáról, filmekről, internetről és ezek kölcsönhatásairól szólnak.

Művészettörténész, 2010-ben az első szlovákiai online kortárs képzőművészeti galériát hozta létre, az ArtLoop.eu –t, ami, azóta a szlovák és magyar műtárgy kereskedelem jelentős bázisa.

A szlovákia mezőgazdasági miniszter szóvivője, sajtósa és médiakapcsolatokért felelős tanácsadója volt, több szlovák és felvidéki napi és hetilapnak dolgozott, publikált a Magyar Narancsban, National Geographicban, jelenleg az Index.hu -n jelennek meg írásai és videói.

Az 5K Íróiskola diákja.


1968-ban született Budapesten.
Verseket, novellákat, drámákat ír.

Budapesten született 1950. április 14-én. A budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1968-ban. 1974-ben az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett, és egyetemi diplomáját hasznosítva a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig, azóta szabadfoglalkozású író. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, 1997 óta a Szépírók Társasága tagja.

 1982-ben születtem, az ELTE magyar nyelv és irodalom - esztétika szakán szereztem diplomát.

Két kislány és tizenegy könyv anyukája, ebből tíz mesekönyv. Sokféle korosztálynak ír, változatos stílusban a humoros, szójátékos szövegektől az egészen lírai, komolymesékig. Legutóbbi mesekönyve ovisoknak szól, és egy nosztalgikus hangulatú kalandregény, mely Maja tizenkét babája címmel jelent meg a Pagony kiadó gondozásában jelent Szegedi Katalin képeivel.

1952-ben születtem Budapesten. Az ELTE Bölcsészkarán 1976-ban diplomáztam történelem-filozófia szakon, diplomamunkámat James Joyce-ról írtam.

Gócza Anita 16 éves kora óta tanít gyerekeket, elsősorban angol nyelvre. Az ELTE angol-orosz szakának elvégzése után a MÚOSZ újságíróiskolájában kapott diplomát.

József Attila-díjas író. 1976-ban született egy Csongád-megyei faluban, Szegváron. Élete első tizennégy éve telt el ott, boldog elszigeteltségben. A csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett.

Háy János (író, költő) 1960. április elsején született Vámosmikolán. Orosz-történelem szakot végzett Szegeden, esztétikát az ELTE-n. 1989-ig tanárként, 1989-től 2004-ig kiadói szerkesztőként dolgozott (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus). Versekkel jelentkezett a nyolcvanas évek első felében. Első kötete (Gyalog megyek hozzád a sétáló uton) 89-ben jelent meg. Azóta tizenhét könyve jelent meg.

Horváth Dániel  Fotográfus, grafikus.

Mindenki azt gondolja magáról, hogy képes kommunikálni. Egyetértünk. Kommunikációs trénerként azon dolgozom, hogy segítsek a képességet készséggé csiszolni mindazokkal, akik nem szeretnének csütörtököt mondani a nyilvános beszédhelyzetekben. Hiszek a hozzám forduló emberben, az önkifejezés művészetében és abban, hogy e kettő találkozhat a színpadon vagy a tárgyalóban.

Józan Ildikó az ELTE Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének adjunktusa. Magyar és francia szakos diplomát az ELTÉ-n szerzett, a párizsi Sorbonne nouvelle egyetemen francia irodalom- és kultúrtörténetet tanult. Doktori tanulmányait is e két egyetemenen végezte; 2005-ben doktorált Párizsban.

Karafiáth Orsolya (1976, Budapest) költő, író, műfordító, újságíró, dalszöveg- és forgatókönyvíró, performer és moderátor. Jelenleg a Nők Lapja Café, a Nők Lapja Évszakok, a Nők Lapja Psziché, az Elle, a Metropol, a La Femme, a Sine Morbo és a Magyar Narancs állandó szerzője.

1974-ben született, Gödöllőn. Ír prózát, kritikát, esszét, blogot. A Miskolci Egyetem tanára, két gyerek anyukája. Tanított kortárs irodalmat magyar és külföldi hallgatóknak. Könyvei szerbül és németül is megjelentek. Egyik szervezője a Rózsaszín szemüveg beszélgetéssorozatnak, mely női írók életművét kívánja újraolvasni, felfedezni és kanonizálni.

Lóránd Zsófia (1979, Budapest) az ELTE-n végzett összehasonlító irodalom, angol és politikaelmélet, valamint a Közép-Európai Egyetemen (CEU) összehasonlító történelem szakot. Jelenleg a CEU történelem doktori iskolájának doktorjelöltje.

Réges-régen, 1937-ben születtem. Gyerekkorom egyetlen hosszú játék volt, és abban reménykedtem, hogy sose lesz vége. Amikor pályát kellett választanom, nem tudtam, mitévő legyek. Annyi minden érdekelt! Sokmindent ki is próbáltam - ám a sors elterelt a tévutakról, s egy különös lehetőséget adott: a könyvkészítést. Kitalálom, megírom, megrajzolom - kell-e ennél jobb játék?

Az Örökbe.hu bloggere, újságíró.
1993 óta van e-mail címem, a kilencvenes évek második fele óta intenzíven használom az internetet. 2004-ben részt vettem egy blogolásról szóló workshopon Dan Gillmor amerikai újságírónál.

1969-ben született Budapesten. Író, irodalomtudós, irodalomszervező, szerkesztő. Az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett Budapesten. Magyar–orosz–angol szakot végzett az ELTE-n, s 2002-ben szerzett PhD fokozatot ugyanott az Általános Irodalomtudomány programban.

1975-ben született Losoncon. Író, költő, szerkesztő. A Miskolci Egyetemen végzett magyar szakon. Ugyanott szerzett PhD fokozatot.

Molnár Gábor Tamás az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének adjunktusa. Korábban több évig dolgozott az Egyesült Államokban, ahol magyar nyelvi, hungarológiai és összehasonlító irodalomtudományi kurzusokat is tartott, előbb az Indiana Egyetemen, majd a Rutgers Egyetemen. 2009 óta tanít megbízott előadóként a McDaniel College budapesti kampuszán, világirodalmat és kortárs amerikai irodalmat.

Nádas Péter (1942) író, drámaíró, publicista.

Szeretem a képeket. Valaki tagadja, valaki nem, de elemi erővel hat ránk a vizualitás. Képekkel pedig nemcsak múzeumokban találkozunk, de rólunk is képet alkotnak mások, az öltözékünk, a testbeszédünk vagy a céges prezentációnk alapján. Abban szeretném kísérni a hozzám fordulók fejlődését, hogy önmagukról magabiztos és hiteles képet tudjanak közvetíteni mások felé.

Szinte már minden táján és térfelén jártam az irodalomnak. Van két könyvem (Vállalok bérbe sírni, Idegen), és nem sokára lesz egy harmadik. Írok, szerkesztek és szervezek. A Litera - irodalmi portál felelős szerkesztője és produkciós vezetője vagyok.

Pál Dániel Levente (sz. 1982) költő, szerkesztő, műfordító. Szépirodalmi munkái 2000, tanulmányai 2002 óta jelennek meg folyóiratokban és antológiákban – a magyar mellett portugál, angol, spanyol, román és török nyelven.


Péczely Dóra szerkesztő, kritikus 1968-ban született Gyöngyösön. Szerkesztőként a THELEME című folyóiratnál kezdte működését 1999-ben, majd a Palatinus Kiadóhoz került. Később szabadúszó szerkesztőként, kritikusként és kulturális újságíróként dolgozott.

Rácz Zsuzsa 1972-ben született Miskolcon. Az ELTE angol és kommunikáció szakán végzett, 10 éven át dolgozott a Petőfi Rádió munkatársaként, írt minden jelentős magyar heti- és napilapnak szabadúszó újságíróként. Első könyve, egy drogos fiatalokkal készült riportkötet 1998-ban Kábítószeretet címmel jelent meg.

1949-ben született Debrecenben, kisgyerekkora óta Budapesten él. 1973-ban az ELTE Bölcsészkarán magyar-orosz szakos tanári diplomát, majd a MÚOSZ-ban 1976-ban újságíró diplomát szerzett. Az egyetem elvégzése óta folyamatosan kulturális folyóiratok, illetve könyvkiadók szerkesztőségében dolgozik. 

1971-ben született Zetelakán. Székelyudvarhelyen érettségizett a Pedagógiai Líceumban, rövid ideig a Csíksomlyói Árvaházban tanított alsó tagozatos gyerekeket. Budapesten az ELTE Bölcsészettudományi Karon folytatta tanulmányait esztétika-magyar és pedagógia szakon.

Tanár, kutató, műfordító. 1986-ban végzett az ELTE-n történelem és összehasonlító irodalomtörténet szakos előadóként. 1987 és 1995 között az ELTE BTK Összehasonlító és Világirodalmi Tanszékén volt tanársegéd. 1993 és 2000 között a Leuveni Katolikus Egyetem Irodalomtudományi Tanszékén kutatott és tanított, közben előbb az ELTE-n, majd Leuvenben doktorált, komparatisztikából, illetve fordítástudományból. 

Dramaturg, színpadi szerző, rendező, színész, tréner, oktató. Számos drámai művet írt/adaptált színpadra, rádióra.
Az elmúlt két évtizedben több oktatási projekt, szakmai tábor vezetője (tanít a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskolában, tanított a KIMI-ben, Kárpáti Péter drámaíró iskolájában, a Magyar Versmondó Egyesület szakmai felkészítő műhelyét irányította; a felvidéki színjátszó képzés beindítója és rendszeres tanára, a Soltis Lajos Színház stúdiójának és nyári táborainak tanára stb..) Kurzust vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Iparművészeti Egyetem hallgatóinak, az ELTE média-szakán.


 Budapesten él férjével, Dragomán György íróval és két kisfiukkal. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi és havilapban rendszeresen közöl verseket, esszéket, rövidprózát. Író, műfordító (többek között James Joyce, Sylvia Plath, W. B. Yeats, John Updike, Stuart Parker írásait fordította), tanári és szerkesztői munkát végzett a British Councilnak és a Magyar Könyv Alapítványnak, cikkeket és kritikákat ír.

1956-ban érettségizett Szatmáron, géplakatos lett. 1958-tól a kolozsvári egyetem jogi karán tanult. Az Utunk munkatársa, majd 1968-1989 között főszerkesztő-helyettese. 1990-től a Helikon főszerkesztője.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület főigazgatója, jogász. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának elvégzése (2000) óta az Artisjus Jogi Főosztályán dolgozik mint jogi előadó, majd osztályvezető, 2007. októberétől főigazgató-helyettes. Jelenlegi pozícióját 2008. július 1-jétől tölti be.

Tóth Krisztina első kötete, amelyet Radnóti Miklós emlékéremmel jutalmaztak, 1989-ban jelent meg Őszi kabátlobogás címmel. 1990-92-ben ösztöndíjasként két évet töltött Párizsban, ezalatt főleg kortárs francia költészetet fordított.


Író, költő, drámaíró, műfordító.
1989-től 1991-ig magyart és történelmet tanult a budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészkarán. 1997–1998-ban a Cosmopolitan olvasószerkesztője volt. 1998 óta szabadfoglalkozású író.

1979-ben született Pakson, 1998 és 2004 között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult magyar irodalmat, összehasonlító irodalomtörténetet és esztétikát. 2008 óta ugyanitt a 18-19. Századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék oktatója, az Irodalomtörténet folyóirat szerkesztője.