ENGLISHHírek
Interjú az 5K Kreatív Írás Központ vezetőjével
Megosztás

Menyhért Anna az Íróiskoláról a Literán

2016. 01. 29

 Elolvasható itt:
Az 5K Kreatív Írás Központ 2011-ben indult, azóta kínál kreatív írásképzéseket gyerekeknek és felnőtteknek. A kétéves akkreditált felnőttképzésként működő 5K Íróiskolát két évfolyam végezte el. 2016-tól új kurzusokkal és szolgáltatásokkal is bővül az 5K kínálata. Menyhért Annát, az 5K vezetőjét Tamás Etelka kérdezte


Menyhért Anna: Az irodalom iránti elkötelezettség változatlan 
 
Megalakulása óta mi változott az 5K Központ felépítésében, milyen visszajelzéseket kaptál, és mi az, amiben változtattál ezek alapján?

Mint ahogy az élet minden területén, az oktatásban is egyre fontosabbak a digitális én megjelenési formáihoz és a netes kapcsolattartáshoz fűződő digitális készségek, az írás online műfajai. A kurzusokban is tükröződik ez, pörgősebb, a kisebb műfajokra koncentráló, praktikusabb órákra, rövidebb tanfolyamokra szeret járni a diákok egy része. De nagyon örülök, hogy az irodalom iránti elkötelezettség változatlanul megvan.

Többféle kurzus szerepel az 5K ajánlatai között. Melyik volt eddig a legnépszerűbb? Idén milyen kurzusokra lehet jelentkezni?


Népszerű az Íróiskola, a Meseírás felnőtteknek, amelyet Finy Petra tartott, és a Blogírás is. A Kreatív kicsik, a 6-9 évesek játékos meseíró órája iránt is stabil az érdeklődés. Februártól a blogíró kurzust Mártonffy Zsuzsa újságíró, az Örökbe.hu (orokbe.hu), egy örökbefogadással foglalkozó nagyon népszerű blog bloggere tartja. Új kurzusunk a Kreatív digitális műveltségi alapok: tartalom, forma, megosztás, egyfajta “három az egyben” tanfolyam: a kreatív írás, a tipográfia és a digitális marketing alapjait tekinti át. Ennek nagy részét Horváth Dániel, fotós, grafikus és digitális tervező tanítja, a kreatív írás részt pedig én.

Kik és mit tanítanak az íróiskolában? Hogyan épül fel a képzés?

Az íróiskolában kreatív írás gyakorlatot Nagy Gabriella és én tartunk, Nagy Csilla kortárs irodalom órát, Mizser Attila irodalomtörténetet és Váradi Péter szerkesztői ismereteket. Emellett a két év alatt számos ismert magyar írót és irodalmárt, könyves szakembert meghívunk egy-egy előadásra. Tanított már nálunk Tóth Krisztina, Erdős Virág, Szabó T. Anna és Dragomán György, Berg Judit, Marék Veronika, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Nádas Péter is vendégünk volt egy-egy alkalomra.

A kurzusok mellett ghostwriting szolgáltatással is bővült az 5K Központ ajánlata. Miben segít ez a szolgáltatás?


Amerikában és Angliában nagyon elterjedt a “szellemírás”, de hírességek könyveit itthon is sokszor mások írják, ahogy a beszédeket is. Több cég is van a piacon, amelyek dolgozatírást, esszéírást vállalnak. Az 5K abban különbözik ezektől, hogy mi konzultációt is vállalunk, segítünk megírni a szövegeket, együtt is dolgozhatunk rajta, akár Skype-on is. Ismerősi körben többeknek írtam már önéletrajzot, motivációs levelet, hivatalos levelet, segítettem esszék, prezentációk, beszédek megírásában. Sokan, akik nem ezzel foglalkoznak, kínlódnak olyasmivel, amit a szakértő szem egy pillanat alatt megold. Innen jött az ötlet.

Egyéni konzultációra, tanácsadásra is van lehetőség, szakértői véleményezést is lehet igényelni személyesen és online is. Sokan vették már igénybe ezt a szolgáltatást?

Ilyesmiben is sokaknak segítettem az ismerősi körből, elolvastam a szövegeiket, tanácsot adtam stb. És érdeklődők is többen keresték meg az iskolát azzal, hogy nem szeretnének tanfolyamra járni, egy-két konkrét kérdésük van, néhány magánórát szeretnének. Olykor az oktatót is megnevezik, akivel kapcsolatba szeretnének lépni. Eleinte hezitáltam, mert nagyon hiszek a csoport előremozdító erejében, abban, hogy a csoportmunka során több véleményt is kap a szerző, mintha az igazi olvasók reakciójával szembesülhetne előre. De aztán beláttam, hogy aki vidéken lakik, vagy akár már más országban, vagy éppen csak egy kis lökésre van szüksége, hogy haladni tudjon a szövegével, akár egy bizonyos mentortól, annak ez az ideális forma.

Erasmus+ képzést is indít az 5K, kik és hogyan jelentkezhetnek a képzésekre?

Erre a fajta Erasmus + képzésekre más országokból jelentkezhetnek uniós pályázat keretében iskolai tanárok. Angolul is kínáljuk a Creative Digital and Writing Skills tanfolyamot és magyarul is, határon túli magyar tanároknak.

Abból, amit eddig sikerült elérni, mire vagy a legbüszkébb?

Büszke vagyok arra, hogy részt vettem a kreatív írás oktatás meghonosításában, és hogy felnőtteknek és gyereknek egyaránt tanítunk. Arra is, hogy a mesekönyveimben sikerült a gyerekek kreatív fantáziájának fejlesztésére és az együtt mesélésre helyezni a hangsúlyt.
Két évfolyam végzett a kétéves Íróiskolában. Két évig heti kétszer járni esténként iskolába, ez nagyon komoly teljesítmény, nagyon jó, hogy kitartottak a diákok. Örülök, hogy műhelyt hoztak létre, blogokat írnak, és tartják a kapcsolatot egymással. Többeknek megjelent a kötete (Durica Katarina, Büky Mátyás), de kisebb publikációja mindenkinek lett. Az előző évfolyamban az egyik vendégelőadó, Janikovszky János, a Móra Kiadó vezérigazgatója megkérdezte a diákokat, hogy ki mit tervez az iskola elvégzése után. Kiderült, hogy többen nagy változásokat terveztek, munkahelyet otthagyni, más országba költözni – de megvárták az iskola végét, nem hagyták félbe. Ez fontos tudás és nagy öröm volt a számomra.

Melyek az 5K jövőbeli tervei?

Egy nemzetközi projektünk már volt, a Galambposta, egy német és egy angol partnerrel. Jó lenne további nemzetközi projektekben, diákcserékben részt venni. Az angolszász országokban nagy hagyománya van a kreatív írásképzésnek, jó lenne tanulni másoktól, más iskolák gyakorlatát megismerni.