ENGLISHHírek
Az 5K Központ tanárai a könyvhéten
Megosztás

2013. 05. 22

Megjelenik Kiss Noémi Ikeranya című kötete, Menyhért Anna Női irodalmi hagyomány című monográfiája és A kis ló és a kacsukahal című meséje, valamint Finy Petra Folyékony tekintet és Erdős Virág Ezt is el című verseskönyve.


NŐI IRODALMI HAGYOMÁNY


A KIS LÓ ÉS A KACSUKAHAL


Menyhért Anna író, irodalomtörténész. Kisfiával, Tomival a kis lóról és kalandjairól mesélnek esténként.
Így született ez a mesekönyv.


IKERANYA

Mit jelent életet adni és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés folyamatát járja végig a mesterséges megtermékenyítéstől a vajúdáson át az első születésnapig. Hol az anya, hol pedig az ikerpár szemszögéből bontakoznak ki a szuggesztív történetek. A könyv egyszerre számol be a szülés élettani valóságáról és spirituális csodájáról, az anyaszült meztelenség állapotáról és a világba érkezés számtalan kalandjáról. A várakozás és a kiszolgáltatottság stációit ugyanúgy megismerhetjük belőle, mint a közös nyelv keresés keserves-gyönyörűséges pillanatait. Az én és a te mellett kozmikus-banális módon megszületik a mi. A szerző közkedvelt blogjából született szöveg felszabadító olvasmány, amely a terhesség és gyermeknevelés megannyi tabujával foglalkozik. (Ikeranya, ld. itt!)


FOLYÉKONY TEKINTET


Az erdő testétől a test erdejéig vezetnek Finy Petra új verseskötetének ösvényei. Felfedezőútján félrehajtogatja társadalmi gátlásaink, neveltetési görcseink és előítéleteink folyton szemünkbe lógó indáit és leveleit, hogy a rengeteg mélyén olyan érzésekre és gondolatokra találjon életről, halálról, természetről, anyaságról és érzékiségről, melyeket talán magunknak se mernénk bevallani.

Bátor és gyönyörű könyv, melynek mítoszba hajló, groteszkül szép történeteihez Szulyovszky Sarolta készített varázslatos illusztrációkat. Forrás: itt.