ENGLISHHírek
Vándorlány, Céklamadár, Cölöplény
Megosztás

2012. 10. 30

A Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros a Pagony törekvéseit maximálisan hozza: képes az óvodából már kinőtt, de a kiskamasz korba még bele nem nőtt gyerekek nyelvén beszélni.


A könyv beleillik a Pagony küldetésébe is: magyar szerző, magyar illusztrátorral közösen alkotott olyan könyvet, amelyet többször is fel lehet venni, nem baj, ha a gyerek ismeri 

a történetet, mert – lehet
ne ez „a jó mese” ismérve is – újra és újra el kell mesélni.
Menyhért Anna története 

ugyanakkor filozofikus – lehetne ez is a „jó mese” ismérve – a lét alapvető kérdéseivel foglalkozik, de nem pszicologizáló-didaktikus könyv, mint például a szintén a kiadónál megjelent Seprűsrác egy-egy mozzanata. Az illusztráció és a mese szerves egységére legutóbb a Holdfényszüretnél volt példa a kiadónál, igaz, ott a humoros, részletgazdag rajzok és a történet „gazdája ugyanaz a személy, Gévai Csilla.

A Vándorlány története
 ráadásul nagyon agyafúrt: a kislányok és a kisfiúk i
s találnak 
benne azonosulási pontot: a Vándorlány egy csodaszép, de elátkozottnak tűnő Kisvárost igyekszik megmenteni, Góri azonban egy olyan Kisvárosban él, ahonnan sorra tűnnek el az emberek. Kettejük meséje aztán nagy kalandok árán összefonódik, és halad a boldog vég felé.
Egy-két szerkesztési és korrektori bakitól eltekintve a könyv megéri, hogy levedd a polcról, de ezek sajnos mostanában benne vannak a pakliban – bár n
em kéne…
 Menyhért Anna – Balogh Andrea: Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros

 Pozsonyi Pagony, Budapest, 2012.

Az eredeti cikk itt olvash
ató!