ENGLISHHírek
Miért érdemes íróiskolába járni?
Megosztás

Dudics Emese véleménye

2012. 09. 27

Máshogyan olvas, aki ír. Aki írásra adja a fejét, aki tehát intenzíven foglalkozik a mondanivaló szavakba öntésének mikéntjével, a megfogalmazandó üzenet formázásával, az óhatatlanul máshogyan kezd viszonyulni a kortárs irodalomhoz. Ez saját, íróiskolai tapasztalatom. Hiába fantasztikus Petőfi vagy József Attila, ma már nem lehet az ő nyelvükön megszólalni: saját hang kell, saját íz. Ehhez tanácsos megnézi, hogyan csinálják mások, a mai nagyok. Ismerd meg a közvetlenül előtted álló lépcsőfokokat, és arra tedd rá a magad lépcsőfokát!Aki írni tanul, az modern olvasóvá nevelődik, komfortosabb kortárs irodalom- és kultúrafogyasztó lesz. Szintén saját tapasztalatom, hogy milyen érdekes volt felismerni az íróiskolában, hogy:

1. Gyorsan is el lehet olvasni egy-egy könyvet, ha „kell”. Az iskolai határidő vagy valamilyen belső kényszer, izgatott érdeklődés miatt, és hiszem, hogy aki akarja, igenis megtalálja rá a módot, én például a hosszú BKV-utakon olvastam, más minden este 10 percet olvas lefekvés előtt stb.

2. Nem csak az ad jó olvasmányélményt, ha egy könyv „könnyű”. Van, hogy nehéz, fáj, felkavar, ad abszurdum nem is tetszik annyira. Még akkor is lehet, hogy valami miatt fontos elolvasni.