ENGLISHHírek
Interjú Gócza Anitával
Megosztás

”Nem akarok nagy szavakat használni, de ott volt az arcukon az alkotás öröme. ”

2012. 09. 25

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet arról kérdezte tanárunkat, Gócza Anitát, milyen is gyerekeknek kreatív újságírást tanítani.


A felnőtteknek szóló kurzusok mellett gyerekeknek is szervez tanfolyamokat az 5K Központ.
Nemsokára indul a felsősöknek szánt kreatív újságírás, médiaiskola, amely már tavaly is sikerrel ment. Az elmúlt év tapasztalatairól kérdeztem Gócza Anitát.

Nem túl korai általános iskolás gyerekekkel „újságíróst játszani”?

Én is féltem egy kicsit az elején, de hamar kiderült, hogy fölösleges volt az aggodalom, mert nagyon jól tudtunk együtt dolgozni, és úgy tűnt, hogy élvezték a feladatokat. Megismerkedtünk az alapvető újságíró műfajokkal, de ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy megtanultuk a definíciót. Általánosan jellemző erre a korosztályra, hogy elképesztően nyitott, lelkes mindenre, amiben aktívan részt vehet. A hír műfaját például úgy gyakoroltuk, hogy Csukás István egyik meséjéből „gyártottunk” hírt. De írtak mesét előre megadott szavakból, és persze készítettek interjúkat, tudósításokat.

Érezhető a szavaidból, hogy te is élvezted a közös munkát. Megfogalmaztad magadnak, hogy mi jelentette a legnagyobb élményt?

Nagyon jó volt látni azt, hogy mennyire tudnak lelkesedni egy-egy feladatért, szinte látható volt, ahogy cikáznak a gondolataik. Nem akarok nagy szavakat használni, de ott volt az arcukon az alkotás öröme. Kicsit prózaibb dolog, de azt is jó volt megtapasztalni, hogy mennyi mindent olvasnak, hány magyar alkotó munkáit ismerik, szeretik. Fontos feladatomnak tartottam, hogy minél több újdonságot hozzak nekik,sok kortárs írást, amelyeket nem olyan könnyű értelmezni. Ez is nagy élmény volt, hogy milyen érzékenyen reagálnak, mennyire érzik, értik a jó szöveget.

Mi a legfontosabb, amit meg akartál mutatni a szakmádból?

Kicsit leegyszerűsítve ugyan, de azért mégis két szóban összefoglalható a „jó újságírás” lényege, és ezt talán sikerült átadnom nekik is: kíváncsiság + felkészülés.

Eredeti megjelenési hely: