ENGLISHOktatók, trénerek, író-szakértők
Solténszky Tibor
Megosztás

Dramaturg, színpadi szerző, rendező, színész, tréner, oktató. Számos drámai művet írt/adaptált színpadra, rádióra.
Az elmúlt két évtizedben több oktatási projekt, szakmai tábor vezetője (tanít a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskolában, tanított a KIMI-ben, Kárpáti Péter drámaíró iskolájában, a Magyar Versmondó Egyesület szakmai felkészítő műhelyét irányította; a felvidéki színjátszó képzés beindítója és rendszeres tanára, a Soltis Lajos Színház stúdiójának és nyári táborainak tanára stb..) Kurzust vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Iparművészeti Egyetem hallgatóinak, az ELTE média-szakán.


A londoni Nemzeti Színház Kelet-Európának szánt színházi (Seeding a Network) és drámapedagógiai (Branching Out) szakmai továbbképzéseinek magyarországi koordinátora. Tanított Dublinban, az EDERED európai ifjúsági színházi kurzusán, az Interplay ’98 drámaíró fesztiválon Berlinben, ennek a fesztiválnak 2002-ben magyarországi szakmai iagzgatója. Észtországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban a King Baudouin Foundation és az Európai Kulturális Alapítvány megbízásából vezetett szakmai tréningeket.

Több színházi képzési szakanyag kidolgozásában vagy lektorálásában vett részt (OKJ, színész szakmai vizsga, dráma érettségi követelmény-rendszer). A MASZK Színészkamarai Egyesület színészvizsgáin számos alkalommal vizsgabiztos volt.
1953-ban született. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumba járt, ahol a Magi István vezette diákszínjátszó együttes tagja lett. A szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán kezdte egyetemi tanulmányait 1972-ben. Ám a színjátszás, a színház vonzásába kerülve a jogot abbahagyja, a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad színésze, majd diák-vezetője; tanul Józef Szajna híres Stúdió Színházában, Jerzy Grotowski Laboratórium Színházában. Oktatói, tréneri munkáját már ebben az időszakban elkezdi, színésztréninget vezet/tanít szerte az országban. A nyolcvanas évek elején rövid ideig dolgozik a Stúdió K-ban is. 1982. január 1.-től a Rádiószínház dramaturgja, 2003. január 1.-től annak megszűnéséig vezetője. Rádiós művészeti tevékenysége mellett számtalan újságírói területen aktív: újságot szerkeszt és cikkeket ír, olvasó szerkesztő, rádiós és tévé-riporter, kommentátor; színházaknál is dolgozik dramaturgként, rendezőként; a ’90-es években megjelent több verslemez szerkesztő-rendezője.