ENGLISHHírek
Galambposta európai együttműködési program
Megosztás

Kreatív írás pedagógusoknak

2012. 08. 25

 Az 5K Központ egy európai uniós pályázat segítségével, egy angol és egy német partner-íróiskolával ingyenes kreatív írás tanfolyamot - ötnapos külföldi utazással együtt - hirdet pedagógusoknak

 Az 5 K Központ eddigi kreatív-írás, kommunikáció és művészeti kurzusai mellett nemzetközi porondra is készül. Partnere ebben az angol Notthingham Writers’ Studio, az észak-angliai, helyi alkotóknak teret, lehetőséget, tanácsot, kedvet és tudást nyújtó közösség és egyesületi központ, mellyel együtt vágtunk bele egy projektbe. Az angol kezdeményezés az élethosszig tartó tanulás (Lifelong Learning Programme) Európai Bizottsági elvei mentén szervezi programját, két tartópillérre támaszkodva: történetírásra és történetmondásra sarkall, egyszersmind a prózaírást mint felszabadító, örömet okozó s megtanulható tevékenységként mutatja be. Olyan társadalmi csoportokat igyekszik megszólítani ingyenes tanfolyamaival, amelyek egyébként ezt a forrást nem használnák.  Ehhez kapcsolódik tehát a budapesti 5K Központ, s harmadikként a németországi karlsruhei GEDOK Központ, amely megszakításokkal bár, de közel nyolc évtizede áll a művészetpedagógia szolgálatában. Találó a projekt neve: GALAMBPOSTA (Dovetail) –hiszen repkednek majd az ötletek és a gondolatok a három helyszín között.

Elsősorban pedagógusok jelentkezését várjuk.

Mivel a projekt részét képezi egy ötnapos nottinghami út is, az angol nyelvtudás előnyt jelent, de nem feltétel.
A projekt második évében egy másik csoport indul majd, ők pedig Karlsuhéba utaznak - a német nyelvtudás tehát jövőre jelent majd előnyt. (A nottinghami és a karlsruhei út, ahogy az órák is, a résztvevők számára ingyenesek.)

Vidéki jelentkezők esetében az órákra járás útiköltségét indokolt esetben részben téríteni tudjuk, de szállásköltséget nem.

Az online  jelentkezési lap kitöllthető a jelentkezési lapok menüpontban, vagy onnan letöltve elküldhető nekünk emailben (5kkozpont@5kkozpont.hu), postán és faxon is.

Kérjük, a jelentkezési laphoz mellékelje rövid, lényegre törő önéletrajzát és 4-5000 karakternyi saját szöveget a választható műfajok (memoár, tárcanovella, könyvismertetés, publicisztika, blog jellegű szubjektív szöveg vagy publicisztika) egyikében.

 

Partnereink
Nottingham Íróstúdió
www.nottinghamwritersstudio.co.uk

Német és Osztrák Női Művészek Egyesületének Karlsuhei Tagozata
www.gedok-karlsruhe.de


A Galambposta az Európai Unió Egész életen át tartó tanulási programjának támogatásával működik.
European Union Lifelong Learning Programme Grundtvig Learning Partnerships

 

 

Az 5K Központ Budapest szívében 2 x 1 éves stúdiumokat hirdet, elsősorban pedagógusok számára. Olyanokat hívunk, akik nehéz körülmények között dolgoznak, hátrányos helyzetű gyerekeket oktatnak, sok konfliktust kell napi munkájukban feldolgozniuk.

 

7 hónapon keresztül havi egy alkalommal, péntek délután közös foglalkozásokon, szemináriumokon, találkozókon keresztül segítünk felismerni a formált gondolatok, élmények erejét, amely az élet többi területén is képes pozitívan hatni.

A kurzus végén többnapos notthinghami illetve karlsuhei utazásra kerül sor. A német és angol csoport fogadása, tartalmas ittlétük megszervezése szintén a kulturális kommunikáció részeként illeszkedik a programba.

A tanfolyam ideje alatt állandó a kapcsolat a három csoport között közös honlap és egy háromnyelvű antológia révén, melyet a résztvevők írásaiból illetve azok fordításaiból készítünk.