ENGLISHHírek
Goethétől Cserna-Szabó Andrásig
Megosztás

Interjú Balogh Endrével, az 5K Központ alapítójával aktuális irodalmi kérdésekről

2012. 01. 05

Balogh Endre a prae.hu főszerkesztőjeként és a József Attila Kör Irodalmi Egyesület leköszönő elnökeként a prae.hu általános művészeti portál munkájáról, valamint az irodalom és az irodalompolitika aktuális problémáiról beszél. Az interjút Hevesi Judit készítette.


 

PRAE.HU: Kik azok a szerzők, művek akiket, amiket 2011-ben kifejezetten kedveltél?

Vannak „állandó szerelmeim”, így Pollágh Péter Cigarettása vagy Nemes Z. Márió Bauxitja. Szőcs Petra versei nagyon tetszenek, nála érik szerintem egy kötet is. A legpozitívabb olvasásélményem Aaron Blumm Biciklizéseink Török Zolival című kötete, a JAK és a PRAE.HU közös kiadványa volt. Hihetetlen figura, hozzám hasonlóan agyonhajszolt életet él, mégis maradt ideje egy ilyen jó kötetre! Aki nem fél az obszcenitástól, annak pedig ajánlom Csobánka Zsuzsa Belém az ujját című kötetét, szintén a JAK-PRAE.HU-tól. 

PRAE.HU: Mi volt az idei legjobb olvasmányélményed?

Goethe Vonzások és választások remekművét évente újraolvasom, és mindig fantasztikusnak találom. Idén az irodalom egy peremvidékéhez kaptam kulcsot Cserna-Szabó András és Fehér Béla Ede a levesben című gasztrokrimijétől. Azóta már több gasztrofilozófiai és szakácskönyvet a kezembe vettem (pl. Polcz Alaine, Váncsa István, Brillat Savarin) és rájöttem, hogy a gasztronómiáról, annak a nyelvéről is iszonyú izgalmas gondolkodni.

Az interjú teljes terjedelmében a prae.hu általános művészeti portálon olvasható.

Fotó: Szőcs Petra