ENGLISHHírek
Nem érthetetlen, csak szokatlan
Megosztás

Kreatív íróiskola. Menyhért Anna: Olyan OKJ-s szakma, hogy író, nincs

2011. 09. 20

5K Központ néven kezdte meg működését Budapesten, a Kossuth Klubban az az oktatási központ, amely Magyarországon egyelőre szokatlan formában kínál kreatív kurzusokat az íróiskolától az angol fordítói tanfolyamig, a gyerekeknek a meseírástól a kortársirodalom-órákig. A központ oktatási igazgatójával, Menyhért Annával Péntek Orsolya beszélgetett a Magyar Hírlapban.


– Mi az az 5K, miért ez a neve, és milyen céllal hozták létre?

– Az öt „K”: a kortárs, a kultúra, a kreativitás, a kommunikáció és a kurzusok. A központot azért hoztuk létre, hogy a kortárs kultúrával és a kommunikációval kapcsolatos kurzusokat tartsunk a Kossuth Klubban.

– Milyen kurzusokról van szó? Kit céloznak?

– Gyerekeknek és felnőtteknek szóló kurzusaink is vannak. A gyerekek hatéves kortól meseíró tanfolyamon vehetnek részt, ezt én tartom, tízéves kortól Gócza Anitával ismerhetik meg a kreatív újságírás alapműfajait, a középiskolások pedig Csobánka Zsuzsa írónőnél sajátíthatják el a kreatív írást, Vaderna Gábornál a kortárs irodalomban mélyedhetnek el. Utóbbi azért is fontos, mert a kortárs írók nincsenek benne a gimnáziumi tananyagban.

– A felnőtteknek mit kínálnak?

– Kétéves komplex íróiskolát, és egy másik új műfajt: hobbikurzusokat, többek között angol nyelvű kreatív írást, vagy a szerelmi költészet történetének nyomozását.

– A szabadegyetem, a kreatív írói kurzus, a „creative writing” oktatása az angolszász országokból ered. Milyen eséllyel lehet ezt Magyarországon meghonosítani, és honnan jött az ötlet, hogy megpróbálják?

– Angliába eredetileg azért mentem ki, hogy nyelvet tanuljak, de rájöttem, hogy a szabadegyetemeken rendkívül sok mindent el lehet sajátítani. Hollandiában is nagy divat az ilyesmi: ezekben az országokban az emberek szeretik hasznosan eltölteni a szabadidejüket, és közel érzik magukhoz a kortárs kultúrát.

– Hollandia évszázadok óta működő polgári társadalom, egészen más életfeltételekkel. Magyarországon az emberek könyvet is alig vesznek, színházba keveset járnak, miért mennének el egy ilyen kurzusra? A legtöbben a mindennapi megélhetésért folytatott küzdelembe adják bele minden energiájukat.

– Sokan érdeklődnek a kortárs kultúra iránt, de nincsenek orientálódási pontok, ezért nem mennek tovább. Amikor meghallják, hogy író vagyok, sokan kérnek tanácsot, hogy mit olvassanak el a kortársak közül, mert a könyvesboltokban nem igazodnak el. Mi fogódzókat szeretnénk kínálni. Az a felfogás pedig, hogy a kortárs kultúra „érthetetlen”, államszocialista maradvány, amin túl kellene lépni. Nem érthetetlen, csak hozzá kell szokni. És akkor örömet okoz.

– Mennyibe kerülnek ezek a kurzusok?

- Az íróiskola egy félévre kilencvenezer forint, a gyerekeknek szóló kurzusok harmincezerbe kerülnek.

– A tandíjból működnek, vagy kapnak állami támogatást?

– Semmilyen támogatást nem kapunk, de a jövőben igyekszünk pályázni.

– Ha valaki elvégez egy ilyen kurzust, mire számíthat? Kap egy bizonyítványt?

– A hivatásos kurzusok végén a résztvevők tanúsítványt kapnak, míg a többi esetben a kurzus hozadéka, hogy a résztvevők megismerkedhetnek egy új világgal és fejleszthetik a kreativitásukat. Mi nem szakmát adunk – olyan OKJ-s szakma, hogy „író”, nincs…

 
Péntek Orsolya

Ide kattintva elérhető az interjú eredeti megjelenési helye